CLICK HERE!

CLICK HERE!
T-SHIRT SILKSCREEN PRINTING SERVICE

ISU NAMA ALLAH DENGAN THE HERALD

Isu hangat ketika ini adalah penggunaan nama Allah dalam The Herald sebagai nama tuhan agama kristian dalam bahasa melayu. Pada perkiraan saya dah lebih 5 kes cubaan memusnahkan gereja berlaku di Malaysia. Sebelum saya pergi lebih jauh dalam memberikan pendapat peribadi, eloklah dibaca petikan yang diambil daripada TIME.com. Sila klik link dibawah..

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1952497,00.html

Nama tuhan kristian dalam bahasa Melayu adalah Allah S.W.T bagi saya memang boleh mengelirukan dan boleh menggoncang dunia. Bukan bermaksud dihati penulis dalam menulis post kali ini untuk memburukkan lagi suasana. Namun ianya harus difikirkan secara lojik akal dan munasabah.

Dimanakah letaknya darjat nama yang Maha Suci iaitu Allah S.W.T dalam kehidupan manusia ketika ini? Memanglah dalam kepercayaan Islam bahawa Allah itu adalah pencipta seluruh kehidupan dan alam semesta namun ianya tidak bermakna bahawa penggunaan nama Allah boleh sewenang-wenangnya disalahguna untuk diterjemahkan dalam bahasa Melayu daripada bahasa inggerisnya 'God'. Adakah ini adil dan satu langkah yang bijak?

'GOD' adalah 'TUHAN' dan 'TUHAN' adalah 'GOD'...mengapa perlu jadi 'GOD' sebagai 'ALLAH' dalam bahasa Melayunya? Memang tidak menghairankan jika keputusan hakim Lau Bee Lan daripada Mahkamah Tinggi telah mencetuskan ketidakpuashatian semua umat Islam di Malaysia. Keputusan untuk membenarkan penggunaan nama Allah oleh agama lain selain Islam adalah tidak tepat. Ini boleh menimbulkan kekecohan dan kekeliruan.

Secara tepatnya, adakah Allah tuhan agama Kristian? JAWAPANNYA TIDAK! Allah memang pencipta alam manusia mengikut kepercayaan umat islam dan mereka yang benar-benar layak untuk menggunakan nama Allah adalah mereka yang beriman kepadanya atau dengan kata lain mereka yang mengucap kalimah Syahadah.

Jika sekiranya penggunaan nama Allah berleluasa dan agama lain bebas menggunakannya dalam memberi maksud 'GOD' dalam penerbitan mereka, pasti ramai umat manusia akan terkeliru dan ini boleh menimbulkan ketegangan antara agama dan paling berat murtad.

Oleh itu, marilah kita sama-sama berdoa kepada Allah agar perkara ini dapat diselesaikan dengan segera dan bertindaklah secara aman dalam memastikan keagungan nama ALLAH S.W.T itu sentiasa berada pada darjat tertinggi dalam agama Islam.

Related Posts with Thumbnails